0 0
Read Time:3 Minute, 52 Second

Εκπαιδευτική επίσκεψη Θερμοπύλες ? Χάνι της Γραβιάς ? Vagonetto ? Δελφοί – Χαιρώνεια

Την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η μονοήμερη εκπαιδευτική εκδρομή των μαθητών της Β΄ Τάξης του 6ου Γυμνασίου Βόλου με προορισμό τις Θερμοπύλες, το Χάνι της Γραβιάς, το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας ? Vagonetto, το Μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και τη Χαιρώνεια.

Στην πρώτη στάση στις Θερμοπύλες οι μαθητές περιηγήθηκαν στο λόφο του Κολωνού, τον τελικό τόπο διεξαγωγής της μάχης των Θερμοπυλών το 480 π.Χ.

Εκεί, η ιστορικός Ευαγγελία Τσεκούρα έδωσε κατατοπιστικές πληροφορίες αναφορικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η ιστορική μάχη και διαβάστηκε το επίγραμμα του Σιμωνίδη, που γράφτηκε προς τιμή και μνήμη των πεσόντων Σπαρτιατών. Έπειτα, τα παιδιά θαύμασαν το επιβλητικό μνημείο του πρωταγωνιστή της μάχης, Λεωνίδα, που στέκεται αγέρωχος ανάμεσα στους θεοποιημένους Ευρώτα και Τα?γετο, ενώ, ακριβώς δίπλα βρίσκεται το μνημείο που ανεγέρθη για τους 700 Θεσπιείς οπλίτες, που με αυταπάρνηση έδωσαν τη ζωή τους πολεμώντας στο πλευρό των Σπαρτιατών. Το αφαιρετικής τεχνοτροπίας μνημείο παριστάνει τον ακέφαλο έρωτα με το τσακισμένο φτερό που συμβολίζει την εκούσια θυσία, την ανδρεία, το πνεύμα της ελευθερίας, αλλά και τον έρωτα, το θεό της δημιουργίας, της ομορφιάς και της ζωής.

Στη συνέχεια, ακολούθησε ξενάγηση στο μουσείο των Θερμοπυλών, προκειμένου οι μαθητές να παρακολουθήσουν μία 3D ταινία εικονικής πραγματικότητας με βασική θεματολογία τα ιστορικά γεγονότα της Μάχης των Θερμοπυλών, τον πολεμικό εξοπλισμό των Ελλήνων και των Περσών, τη διάβαση της Ανοπαίας οδού και την έκβαση της μάχης. Σε άλλη αίθουσα του μουσείου τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουν με την αφή τους τις οθόνες ειδικών διαδραστικών τραπεζιών και να λάβουν πληροφορίες τόσο για τη μάχη όσο και για το γενικό περίγραμμα των Περσικών Πολέμων.

Επόμενος σταθμός της εκδρομής ήταν ένας ακόμη χώρος ιστορικής μνήμης, το Χάνι της Γραβιάς, αναστηλωμένο από το 1998. Οι μαθητές παρακολούθησαν ένα βίντεο με την επιστολή του Οδυσσέα Ανδρούτσου προς τον γιο του Λεωνίδα και δόθηκαν πληροφορίες από την Αγγελική Ντούλλα για τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου.

Βιωματικές δράσεις

Μία μοναδική βιωματική και μορφωτική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι μαθητές στο Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας ? Vagonetto, Θεματικό πάρκο που βρίσκεται στο διάσελο Γκιώνας και Παρνασσού μέσα στο χώρο των εγκαταστάσεων της εταιρείας «S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.».

Εκεί τα παιδιά, εφοδιασμένα με κράνη ασφαλείας, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη ζωή των μεταλλωρύχων και να επισκεφθούν μία πραγματική υπόγεια στοά στην οποία ο χρόνος «πάγωσε» στα μέσα του 20ου αιώνα. Η περιήγηση με το Vagonetto (το τρενάκι που χρησιμοποιούσαν οι μεταλλωρύχοι) ξεκίνησε στη στοά «850», 200μ. κάτω από τη γη, όπου οι μαθητές γνώρισαν βήμα ? βήμα τη διαδικασία εξόρυξης βωξίτη ακολουθώντας τα χνάρια των μεταλλωρύχων μέσα στις υπόγειες στοές.

Κατόπιν τα παιδιά περιηγήθηκαν στη διαδραστική πτέρυγα ψηφιακής τεχνολογίας, τη «γεωλογική αίθουσα», την «αίθουσα αποκατάστασης» και την «μπλε αίθουσα», ενώ στην «πράσινη αίθουσα» έκαναν μία εικονική γεώτρηση με ψηφιακό γεωτρύπανο.

Επόμενος σταθμός το ξακουστό μαντείο των Δελφών, στους πρόποδες του Παρνασσού, όπου οι μαθητές ξεναγήθηκαν σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας με τα εκπληκτικά εκθέματα.

Εκεί, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν το άγαλμα του Ηνίοχου, τη Σφίγγα των Ναξίων, το σύμπλεγμα των αδελφών Κλέοβι και Βίτωνα, τον Ομφαλό και πλήθος άλλων γλυπτών και αγαλμάτων. Ακολούθησε επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών (την Ιερά Οδό, το Θησαυρό των Αθηναίων, το Ναό του Απόλλωνα, το Αρχαίο Θέατρο και το Στάδιο). Ο καλός καιρός ήταν σύμμαχος και τα παιδιά με ιδιαίτερο ενθουσιασμό περιηγήθηκαν ανάμεσα στα μοναδικά ιστορικά αρχαιολογικά ευρήματα απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την απαράμιλλη ομορφιά του φυσικού τοπίου και την εντυπωσιακή θέα. Φεύγοντας είδαν την Κασταλία πηγή, το Γυμνάσιον και το ναό της Προναίας Αθηνάς.

Στο δρόμο της επιστροφής οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν την κοσμοπολίτικη Αράχωβα, αλλά και τη Χαιρώνεια της Βοιωτίας με το σημαντικότερο μνημείο της περιοχής, το λιοντάρι της Χαιρώνειας, που αποτελεί επιτύμβιο μνημείο για τους πεσόντες Θηβαίους Ιερολοχίτες μετά τη νίκη του Φιλίππου στην ομώνυμη μάχη του 338 π.Χ.

Το ενδιαφέρον και η καλή διάθεση των μαθητών σε συνδυασμό με τις πλούσιες εμπειρίες και γνώσεις που αποκόμισαν σφράγισαν με επιτυχία άλλη μία εκπαιδευτική εκδρομή του σχολείου.

Συνόδευσαν: Βασιλική Πατσαρούχα (Φιλόλογος)

                        Βασιλική Σελίμη           (Φιλόλογος)

                        Αναστασία Μπάρτζη   (Πληροφορικός)

                       Γαρίμπ Νεϊρ Νιχάια     ( Αγγλικής Φιλολογίας )

{gallery}2018-2019/delfoi{/gallery}

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *