Σταθμός μέτρησης αερορύπανσης από το 6ο Γυμνάσιο Βόλου

Μέσα στο Ιούνιο του 2023 αναμένονται τα αποτελέσματα του διαγωνισμού Climate Detectives της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διαστήματος ESA, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022 και ολοκληρώνεται Μάιο 2023. Σε αυτόν συμμετείχε το 6ο Γυμνάσιο Βόλου που με τη συνδρομή της ομάδας TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κατασκεύασε

Aπονομή του τίτλου «Οικολογικό Σχολείο» και της «Πράσινης Σημαίας» στο 6ο Γυμνάσιο Βόλου

Το 6ο Γυμνάσιο Βόλου, από το 2017 είναι μέλος του διεθνούς δικτύου: «Οικολογικά Σχολεία» με συντονιστή το Fee (Foundation for Environmental Education/Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Επαίδευσης) και εθνικό διαχειριστή για την Ελλάδα την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ).

Στο δίκτυο συμμετέχουν 104 χώρες, στην Ελλάδα 884 σχολεία ως σήμερα.

Οικολογικά Σχολεία

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Στα πλαίσια του προγράμματος Οικολογικά Σχολεία άρχισαν και φέτος οι δράσεις μας μετά από τις προτάσεις που κατατέθηκαν από τους μαθητές του σχολείου μας.

Οι μαθητές του προγράμματος μαζί με τους εκπαιδευτικούς της περιβαλλοντικής ομάδας καθώς και με μαθητές της Α΄τάξης που δήλωσαν ότι θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, συγκεντρώθηκαν και οργάνωσαν το νέο σχέδιο δράσης της νέας χρονιάς 2018-19

Η πρώτη μας δράση αποφασίσαμε να είναι η ανανέωση των λουλουδιών στα ελαστικά που έχουν τοποθετηθεί στο μικρό αμφιθέατρο που υπάρχει στην αυλή του σχολείου.

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού μελετήθηκε για πρώτη φορά το 1978 στη Νορβηγία και εννέα χρόνια μετά το 1987 εμφανίζεται ο όρος bullying σε πολλά επιστημονικά περιοδικά.

Στο φαινόμενο αυτό εμπλέκονται πολλά μέρη:

ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ-ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ

Αφού έγινε η παρουσίαση του θέματος με το οποίο θα ασχοληθούμε φέτος από τις καθηγήτριες μας ,κα Μπόγλου και κα Λουμπάκη(κλιματικές αλλαγές – βιώσιμη πόλη),ορίσαμε τους στόχους του προγράμματος.

  • Να γνωρίσουμε  τις σημασίες των εννοιών: κλίμα, κλιματικές αλλαγές στο παρελθόν και στο παρόν 
  • Να ανιχνεύσουμε  τις αιτίες που τα προκαλούν
  • Να συνειδητοποιήσουμε  τη σημασία  των επιπτώσεων  των παραπάνω για τον άνθρωπο και για το περιβάλλον
  • Να αλλάξουμε  τις συνήθειες μας και να αποκτήσουμε οικολογική συνείδηση,  ώστε να κάνουμε την πόλη μας βιώσιμη