ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Μια αξέχαστη εμπειρία έζησαν οι μαθητές και μαθήτριες που συμμετέχουν στον Θεατρικό όμιλο του 6ου Γυμνασίου Βόλου την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024.
Πιο συγκεκριμένα ο όμιλος, έχοντας την υποστήριξη της Διευθύντριας του σχολείου κ. Νίκης Χατζηκυριάκου, πραγματοποίησε ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο της εκδρομής τριάντα ένας μαθητές και μαθήτριες του ομίλου επισκέφθηκαν αρχικά τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, η οποία στεγάζεται στο εκπληκτικής ομορφιάς και μοναδικής ιστορίας κτίριο «Βίλα Μπιάνκα» στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας. Εκεί περιηγήθηκαν στην περιοδική έκθεση με χαρακτικά της σπουδαίας Ελληνίδας χαράκτριας Βάσως Κατράκη, θαύμασαν τα έργα, έμαθαν για τη ζωή της χαράκτριας και ταυτόχρονα έκαναν ένα ταξίδι στον χρόνο και την ιστορία της πόλης μέσα από την ιστορία του κτιρίου και της οικογένειας των αρχικών ιδιοκτητών.
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την ξενάγηση στην έκθεση «Ένδυμα Ψυχής» στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο στεγάζεται σε ένα ακόμη ανεπανάληπτης ομορφιάς ιστορικό κτίριο της Θεσσαλονίκης, τη Βίλα Καπαντζί στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας. Η έκθεση αυτή ήταν μια πραγματική αποκάλυψη, γιατί συνδύαζε την τέχνη της φωτογραφίας με τις τέχνες της πλεκτικής και του κεντήματος , αναδεικνύοντας μέσα από μια σύγχρονη οπτική τη διαχρονική ιστορική και αισθητική αξία της ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς.
Επόμενος σταθμός ήταν το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ. και η περιοδική έκθεση – αφιέρωμα στον χαράκτη Τάσσο και τον ζωγράφο Σικελιώτη. Με τη βοήθεια της ξεναγού τα παιδιά μυήθηκαν στα μυστικά της χαρακτικής και της ζωγραφικής, αλλά και στο πώς οι δύο δημιουργοί συνδιαλέχθηκαν μεταξύ τους μέσω του έργου τους. Στο τέλος οι μαθητές και οι μαθήτριες κλήθηκαν να επιβεβαιώσουν τι συγκράτησαν από την ξενάγηση με ένα σύντομο τεστ.
Τελικός σταθμός έπειτα από μια περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης ήταν ο σταθμός του μετρό Αγίας Σοφίας, χαρακτηριστικό πια παράδειγμα σύνδεσης της μακραίωνης ιστορίας της πόλης με τη σύγχρονη τεχνολογία και τα επιτεύγματά της.
Τα παιδιά επέστρεψαν στον Βόλο γεμάτα εικόνες και εμπειρίες, υλικό για ανατροφοδότηση και σκέψη.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν ήταν οι εξής: Πατάρλα Βάλια, Χατζηγιάννη Αναστασία, Κουτσογιάννη Φωτεινή, Χούμου Μαρία, Οικονόμου Φωτεινή, Τουρσούγκα Ελισσάβετ, Νάκη Μαρίλια, Κάτσα Ραφαέλα, Κοτρώτσιου Αγγελική. Ρεπανά Λευτέρη, Τσανή Αρετή, Φραγκοπούλου Αναστασία, Μπουντούκος Στρατής, Μιχαηλίδης Παντελής, Λαδιά Αναστασία, Γρηγορίου Λίλα, Κοτσιαρίδης Βασίλης, Κοντογιάννης Μιλτιάδης, Ευαγγέλου Εμμανουήλ, Σολωμού Δήμητρα, Παπαχρήστος Νικόλας, Καμάρα Βένια, Ρεντινιώτης Νίκος, Τσιόλας Χρήστος, Ζαλώνη Νεφέλη, Τζήμα Ευγενία, Σιάρρα Αποστολία, Φλιτρής Κωνσταντίνος, Κουρκούβελος Απόστολος, Ταμπακολόγος Νίκος, Βέτσικα Βασιλική. Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Κούκου Μαρία, Λουμπάκη Σταυρούλα, Καραγιαννοπούλου Μαρία.
Average Rating