0 0
Read Time:2 Minute, 30 Second

Επίσκεψη του 6ου Γυμνασίου στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

Την Δευτέρα 10/2/2020 πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη των τμημάτων Α2 και Α4 του σχολείου μας στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.

 

  Οι μαθητές παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Πνοές ανέμων” και ταξίδεψαν στον μαγικό κόσμο των μύθων, που έχουν ως κυρίαρχο στοιχείο τον άνεμο. Ο άνεμος καθόριζε πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής του ανθρώπου, άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά. Γι’ αυτό και οι αρχαίοι Έλληνες έδωσαν στους ανέμους σχήμα και μορφή, μετουσιώνοντας το αόρατο και άυλο στοιχείο της φύσης, τον αέρα, σε ορατό και συγκεκριμένο, προσωποποιώντας το, θεοποιώντας το και αποτυπώνοντάς το στην τέχνη. Επίσης, αρχαίοι φιλόσοφοι θεώρησαν τον αέρα ως βασικό στοιχείο της δημιουργίας του κόσμου.

Τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά και με μεγάλη προθυμία στο πρόγραμμα, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους με νέες, μέσω της βιωματικής μάθησης.

Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, οι μαθητές επισκέφτηκαν τη μόνιμη έκθεση του μουσείου και ξεναγήθηκαν στα εκθέματά της, τα οποία αντιπροσωπεύουν όλες τις περιόδους του πολιτισμού της Θεσσαλίας από την Παλαιολιθική και Νεολιθική εποχή, εποχή Σιδήρου και Χαλκού, την Αρχαϊκή, Κλασσική, Ελληνιστική, Ρωμαϊκή, Παλαιοχριστιανική, Βυζαντινή μέχρι την Οθωμανική Περίοδο και τον 19ο αιώνα. Μοναδικά ειδώλια και αγγεία από τους προϊστορικούς οικισμούς της Θεσσαλίας, έργα αρχαίας γλυπτικής και κτερίσματα, καθώς και ψηφιδωτά δάπεδα, συγκαταλέγονται μεταξύ των εκθεμάτων. Οι μαθητές παρατήρησαν με προσοχή τα εκθέματα, εστιάζοντας σε εκείνα που τους υποδείκνυε η υπεύθυνη του μουσείου, ακούγοντας με ενδιαφέρον τις σχετικές πληροφορίες, φωτογραφίζοντας όσα εκθέματα τους εντυπωσίαζαν, ανακαλώντας, τέλος, και εμπεδώνοντας γνώσεις που είχαν αποκτήσει σε σχετικά μαθήματα (Οδύσσεια, Ιστορία). Μεταξύ των άλλων ξεναγήθηκαν στα ευρήματα από τη βασιλική του Αγίου Αχιλλίου, που ενισχύουν την ταύτιση του ναού με τον ομώνυμο άγιο, προστάτη και μητροπολίτη της πόλης. Η επίσκεψή μας ολοκληρώθηκε με τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών στο εργαστήριο πηλού. Εκεί, με τις οδηγίες της υπεύθυνης και τη βοήθεια του κου Γιάννη Ανδρέου, καθηγητή καλλιτεχνικών του σχολείου μας, κατασκεύασαν ένα βυζαντινό ανάγλυφο από πηλό, που το πήραν μαζί τους ως ενθύμιο της επίσκεψής τους στο διαχρονικό μουσείο.

Παίρνοντας το δρόμο της επιστροφής, οι μαθητές είδαν τα μνημεία των αλόγων που κοσμούν την Λάρισα. Το άλογο αποτελεί εδώ και αιώνες το έμβλημα της πόλης. Σήμερα υπάρχουν δύο σύγχρονα μνημεία, που βρίσκονται το πρώτο κάτω από το ναό του Αγίου Αχιλλείου, έργο του Μίλτου Παπαστεργίου και το δεύτερο στο πάρκο Αλκαζάρ, έργο του Ζαχαρία Μπεκιάρη. Τέλος, σταματήσαμε στον Άγιο Αχίλλιο, τον μητροπολιτικό ναό της Λάρισας, όπου οι μαθητές θαύμασαν το εσωτερικό του και είδαν τη λάρνακα του Αγίου Αχιλλίου.

Η διδακτική αυτή επίσκεψη πρόσφερε στους μαθητές τη δυνατότητα να προσεγγίσουν τη μάθηση με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο και επέστρεψαν στο σχολείο με πολύ καλές εντυπώσεις, αφού δέχτηκαν τα συγχαρητήρια της υπεύθυνης του μουσείο, κας Κατερίνα Ζάχου για την υποδειγματική συμπεριφορά τους και την ενεργό συμμετοχή τους σε όλα τα στάδια του προγράμματος. 

     

Η οργάνωση της επίσκεψης έγινε από την κα Πατσαρούχα Βασιλική, φιλόλογο καθηγήτρια του σχολείου και συνόδεψαν ο κος Ανδρέου Γιάννης, καθηγητής καλλιτεχνικών και η κα Φράγγου Σοφία, φιλόλογος.

Συντάκτης του άρθρου: Φράγγου Σοφία

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *