0 0
Read Time:2 Minute, 48 Second

Την Τετάρτη 21-12-2016 επισκεφτήκαμε το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας ?ΝΟΗΣΙΣ? στη Θεσσαλονίκη με 52 μαθητές της Β’ τάξης.

Παρακολουθήσαμε στο ψηφιακό πλανητάριο την ταινία ?Το Άστρο των Χριστουγέννων?, η οποία μέσα από ιστορικά και επιστημονικά δεδομένα μας ταξίδεψε στα μυστικά του πλανήτη μας και του διαστήματος. Την ταινία έχει επιμεληθεί ο καθηγητής Διονύσης Σιμόπουλος. Η αίθουσα με τις επικλινείς θέσεις και τη θολωτή οθόνη, αγκάλιαζε το οπτικό πεδίο των μαθητών οι οποίοι ενθουσιάστηκαν από τη 37′ προβολή.

Μετά από ένα μικρό διάλειμμα όπου οι μαθητές είχαν την δυνατότητα να περιηγηθούν στο χώρο του ΝΟΗΣΙΣ ακολούθησε η επίσκεψή μας στο Μουσείο Τεχνολογίας.

Επισκεφτήκαμε και τις τρεις Μόνιμες Εκθέσεις: Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία, Τεχνοπάρκο, Εκθετήριο Αυτοκινήτων.

 

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στην έκθεση αυτή παρουσιάζονται δείγματα τεχνολογικών στοιχείων και επιτευγμάτων της Αρχαίας Ελλάδας, με ομοιώματα που κατασκευάστηκαν σύμφωνα με γραπτές πηγές και αφορούν στη καθημερινή ζωή, στις κατασκευές, στη μηχανολογία κ.ά.

Μερικά από τα επιτεύγματα είναι:

Κοχλίας του Αρχιμήδη -μηχανολογία.

Με τη βοήθεια του κοχλία ανέβαζαν το νερό για να το χρησιμοποιήσουν για πότισμα.

Βαρούλκο, για τη μετακίνηση τεράστιων ογκολίθων.

Πυουλκός, Ο Ήρων περιγράφει το ιατρικό εργαλείο για την αναρρόφηση και απομάκρυνση υγρού από αποστήματα. Αποτελεί τον πρόδρομο της σημερινής σύριγγας.

Υδραυλικό Ρολόι του Αρχιμήδη. Η λειτουργία του βασίζεται στη σταθερή ροή του νερού από τη πάνω στη κάτω δεξαμενή.

Κλεψύδρα, Ηλιακό ρολόι.

Πολεμική Τεχνολογία.

Μερικές από τις πολεμικές μηχανές που παρουσιάζονται: Ελέπολη Δημητρίου Πολιορκητή, Φλογοβόλο Βοιωτών, Μονάγκων καταπέλτης εκτόξευσης υγρού πυρός, Πύργος με καταπέλτη, Παλίντανος βαλλίστρα εκτόξευσης υγρού πυρός.

Αστρονομία

Ομοίωμα του Μηχανισμού Αντικυθήρων σε πραγματικές διαστάσεις, περιέχει 39 συνεργαζόμενα γρανάζια, κατασκευάστηκε από το ΑΠΘ.

Αστρολάβος Πτολεμαίου.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

Πραγματικά είναι ένας χώρος διάδρασης, τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά, μαθαίνοντας διασκέδαζαν. Αποτελείται από 50 εκθέματα τα οποία αναφέρονται σε μια ποικιλία επιστημονικών πεδίων όπως ηλεκτρισμός, οπτική, μηχανική, κ.ά.

Με διάδραση διαπίστωσαν ότι η ενέργεια δεν χάνεται αλλά μετατρέπεται από μία μορφή σε άλλη. Ως ?χαμστεράκια? μετακίνησαν μια ρόδα ? μετατροπή δυναμικής ενέργειας σε κινητική και τελικά ηλεκτρική μια που η κίνηση των μαθητών ήταν ικανή να φωτίσει τις λάμπες.

Ανύψωση ενός αυτοκινήτου 925Kg με τη βοήθεια ενός μοχλού από μαθητή αλλά και από εμάς.

Η χρήση τροχαλιών για εύκολη μετατόπιση. Έδρασε σαρωτικά ένα κορίτσι απέναντι από 3 αγόρια..

Βαρύτητα: Στο δάπεδο υπάρχουν σχεδιασμένοι διάφοροι πλανήτες. Κάθε φορά που μαθητής πατούσε επάνω σε κάποιο πλανήτη καταγραφόταν ψηφιακά η αλλαγή του βάρους του μαθητή. Η μάζα παραμένει σταθερή αλλά το βάρος αλλάζει από τόπο σε τόπο.

ΕΚΘΕΤΗΡΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ.

Το εκθετήριο αυτοκινήτων δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να θυμηθούν αυτοκίνητα που υπήρξαν ?σταθμοί? στην ιστορία της αυτοκίνησης, να γνωρίσουν ξεχωριστά μοντέλα και να συγκρίνουν τις τάσεις του παρελθόντος με αυτές του παρόντος και του μέλλοντος.

Είδαμε το 1ο χειροποίητο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα το 1974 μέσα σε 8 μήνες, έχοντας βεβαίως έτοιμη τη μηχανή του.

Πολλές αντίκες, αυτοκίνητα του περασμένου αιώνα που βλέπουμε σε ασπρόμαυρες ταινίες εποχής.

Στο εκθετήριο υπάρχει επίσης το αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε εξ’ ολοκλήρου στην Ελλάδα το 2001 από την εταιρεία ΕΛΒΟ.

Επίσης είδαμε ένα ηλιακό αυτοκίνητο καθώς και ένα ηλιακό μηχανάκι.

Στο χώρο του ?ΝΟΗΣΙΣ? βρεθήκαμε για 2,5 ώρες. Οι μαθητές μας ικανοποιήθηκαν από την περιπλάνησή τους στον κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Ευχαριστούμε τους μαθητές μας για την άψογη συμπεριφορά τους καθώς και τους γονείς τους που μας τους εμπιστεύτηκαν.

Οι συνοδοί καθηγητές:

Σταθάκη Φ. Φιλόλογος.

Τάσιου Κ. Μαθηματικός.

Παπαργύρη Σ. Φυσικός.

{gallery}nohsis{/gallery}

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *