0 0
Read Time:3 Minute, 13 Second

Το 6ο Γυμνάσιο Βόλου, από το 2017 είναι μέλος του διεθνούς δικτύου: «Οικολογικά Σχολεία» με συντονιστή το Fee (Foundation for Environmental Education/Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Επαίδευσης) και εθνικό διαχειριστή για την Ελλάδα την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ).

Στο δίκτυο συμμετέχουν 104 χώρες, στην Ελλάδα 884 σχολεία ως σήμερα.

Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση και η αλλαγή στάσης των μαθητών/τριών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων, στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή των δράσεων ώστε τα σχολεία να γίνουν κοινότητες αειφορικής συμβίωσης σε παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό επίπεδο.

Το σχολείο μας συμμετείχε ενεργά στο πρόγραμμα με δράσεις ευαισθητοποίησης σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Ομάδες μαθητών/τριών, καθηγητές, γονείς και η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Βόλου ( Υπηρεσία Πρασίνου) με άψογη συνεργασία ασχολήθηκαν με δύο θεματικές ενότητες: την Σχολική Αυλή και τα Απορρίμματα. Με πολύ κόπο και μεράκι καταφέραμε να μεταμορφώσουμε τους  παραμελημένους χώρους της αυλής   σε έναν υπέροχο βοτανόκηπο και έναν βραχόκηπο ώστε ο προαύλιος χώρος του σχολείου να γίνει ένας χώρος πιο λειτουργικός και ελκυστικός σε όλους τους μαθητές, να αποτελεί χώρο αγωγής και να παρέχει σε αυτούς ποικίλα εκπαιδευτικά ερεθίσματα.

Επίσης ο δεύτερος άξονας του προγράμματος ήταν το ζήτημα της ανακύκλωσης, ώστε οι μαθητές μας να αναπτύξουν συνήθειες ανακύκλωσης , αντιρύπανσης και μείωσης απορριμμάτων διατηρώντας έτσι ένα σχολείο καθαρό και όμορφο. Με τη συλλογή άπειρων πλαστικών καπακιών βοηθήσαμε τον Σύλλογο Τριτέκνων Βόλου στην αγορά δύο αναπηρικών αμαξιδίων για συμπολίτες μας ου τα είχαν ανάγκη. Οι μαθητές μας συνειδητοποίησαν ότι τα σκουπίδια παρόλο που έχουν χάσει την αρχική τους αξία και τα «πετάμε», τα «απορρίπτουμε» τελικά κρύβουν μεγάλη αξία μέσα τους και φυσικά κατάλαβαν πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων ειδικά στην σημερινή εποχή.

Μετά από τρία χρόνια πολλών δράσεων η ανταμοιβή για όλες αυτές τις προσπάθειες ήρθε.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Διαδικτυακή Εκδήλωση Βράβευσης των σχολικών μονάδων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών του δικτύου που εφάρμοσαν με ιδιαίτερη επιτυχία το Διεθνές πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Οικολογικά Σχολεία» τα τελευταία έτη 2017-2021. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και τη Δ/νση Β/θμιας Β΄Αθήνας το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022.

99 σχολικές μονάδες , 600 εκπαιδευτικοί και 26000 μαθητές από όλη την Ελλάδα βραβεύτηκαν για τις επιτυχείς δράσεις τους στο δίκτυο και έλαβαν ως επιβράβευση των προσπαθειών τους την Πράσινη Σημαία των Οικολογικών Σχολείων.

Το καλωσόρισμα έκανε ο Πρόεδρος του Δ.Σ της ΕΕΠΦ και Αντιπρόεδρος του FEE κ. Νίκος Πέτρου, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία της συμμετοχής των μαθητών στην παγκόσμια οικογένεια του δικτύου μαζί με χιλιάδες μαθητές από όλη τη γη.Ακολούθησαν χαιρετισμοί και συγχαρητήρια μηνύματα από τους Αλέξανδρο Κόπτση, ΓΓ του ΥΠΑΙΘ, Χρήστο Στυλιανίδη, Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και ΠΠ, Pramod Kumar Sharma, ΓΔΕ του FEE, Kristina Madsen, Διεθνή Συντονίστρια του Δικτύου  και Ιωάννη Ψαχούλα ΔΕ ΔΕ Β΄Αθήνας.

Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις δράσεις τους, μέσα σε ένα κλίμα χαράς και ενθουσιασμού. Η διαδικτυακή εκδήλωση βράβευσης μεταδόθηκε ταυτόχρονα στο κανάλι του youtube  της Εταιρείας  https://www.youtube.com/user/eepfgr.

Η απονομή του τίτλου  «Οικολογικό Σχολείο» και της «Πράσινης Σημαίας» που φέρει το σήμα του δικτύου είναι το αποτέλεσμα της αξιολόγησης του σχεδίου δράσης του προγράμματος και η επιβράβευση των προσπαθειών μας. 

Ευχαριστούμε πολύ μαθητές , εκπαιδευτικούς ,γονείς και  αρμόδιους  φορείς του Δήμου μας που με την άψογη συνεργασία που είχαμε ως τώρα καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τους στόχους του προγράμματος μας με επιτυχία. Υποσχόμαστε για συνέχεια!! 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την διαδικτυακή εκδήλωση βράβευσης ΕΔΩ…

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της παρουσίασης ΕΔΩ…

Συντονίστρια: Τάσιου Καλλιόπη

Εκπαιδευτικοί:

Καρέτσος Αχιλλέας (Δ/ντης 2017-18),

Τριανταφύλλου Δημοσθένης (Δ/ντης 2018-2021),

Κούκιου Δήμητρα (Δ/ντρια 2021-22)             

Μακράκη  Ζαφειρώ,

Μπόγλου Δέσποινα,

Μωραΐτου Καλλιόπη,

Παπαργύρη  Σοφία,

Πατσαρούχα Βασιλική,

Λουμπάκη Σταυρούλα, 

Φριτζαλάς Ευθύμιος.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *