Φιλαναγνωσία: Μαθηματικά και Λογοτεχνία από τους μαθητές του 6ου Γυμνασίου Βόλου

Η διασύνδεση διαφορετικών επιστημονικών πεδίων και η αγάπη για το βιβλίο μας έδωσε το έναυσμα να υλοποιήσουμε ένα project με τους μαθητές  του 6ου Γυμνασίου Βόλου στην αρχή του διδακτικού έτους.

 

Ο τίτλος του project Μαθηματικά και Λογοτεχνία και καθώς ο κόσμος των μαθηματικών φαίνεται να είναι κάποιες φορές  ερμητικά κλειστός για τους μη μυημένους, η μαθηματική λογοτεχνία συμβάλλει να ανατραπεί αυτό το στερεότυπο· έτσι όσοι δεν έχουν καλή σχέση με τους αριθμούς μπορούν να απολαύσουν ένα μαθηματικό μυθιστόρημα.

 

Ασχοληθήκαμε λοιπόν με το βιβλίο του Μαρκ Χάντον «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα». Αρχικά οι μαθητές διάβασαν το βιβλίο και σε Σαββατιάτικες συναντήσεις προσπαθήσαμε να ταξιδέψουμε με τον ήρωα.

Η τελευταία μας συνάντηση ήταν στο la petite cantine έναν φιλόξενο  χώρο στον οποίο εργάζονται και εκπαιδεύονται άτομα κοινωνικά ευπαθών ομάδων όπου η ψυχολόγος κ. Εβίτα Γκάνια   παρουσίασε την εισήγηση με τίτλο  «Διαταραχή του αυτιστικού φάσματος».

 

 

 

Υπήρξε σύνδεση μαθηματικών ιδεών με προσωπικές εμπειρίες, καλλιέργεια ενσυναίσθησης, κουλτούρα σεβασμού του   «Άλλου» και οι λέξεις  φιλία, οικογένεια, επιβίωση, προκατάληψη, ταλέντο, προσπάθεια, εμπιστοσύνη, θάνατος, μοναξιά, αγωνία, άγχος, γαλήνη  απέκτησαν σαφέστερο νόημα μέσα από τους ήρωες του βιβλίου.

Στην προσπάθειά μας βέβαια πρωταγωνιστές οι μαθητές  και αρωγοί η ψυχολόγος κ. Εβίτα Γκάνια, υπεύθυνη του Προγράμματος Ένταξης των Παιδιών ΡΟΜΑ στην Εκπαίδευση, ο Διευθυντής κ. Τριανταφύλλου Δημοσθένης, η Υποδιευθύντρια κ. Κούκιου Δήμητρα τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.

Οι καθηγήτριες: Μωραΐτου Καλλιόπη, Πατσαρούχα Βασιλική, Τάσιου Καλλιόπη.