Διδακτική επίσκεψη στη Ζαγορά

    Την Τρίτη 31/10/2017 το τμήμα Γ2 του 6ου Γυμνασίου Βόλου με συνοδούς την φιλόλογο Πατσαρούχα Βασιλική και το Δ/ντή του σχολείου Τριανταφύλλου Δημοσθένη πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στη Ζαγορά στα πλαίσια μαθημάτων του ωρολογίου προγράμματος.     Αρωγοί στην υλοποίηση της διδακτικής επίσκεψης ήταν: ο Διευθυντής κ. Ζήκος Ιωάννης και οι μαθητές της Γ τάξης του Πολυμέρειου Γυμνασίου Ζαγοράς, οι οποίοι υλοποιούν στο σχολείο τους ένα πολιτιστικό πρόγραμμα και λειτουργούν μέσα απ? αυτό ως πρεσβευτές του τόπου τους και ξεναγοί.

 

   Αρχικά οι μαθητές επισκέφτηκαν το Ελληνομουσείο, ξεναγήθηκαν από την κ. Ζωή Ραφτοπούλου και τη μαθήτρια Θεμιστοκλεία Οικονόμου στο σχολείο του Ρήγα Φερραίου στο οποίο φοίτησαν επίσης ο Άνθιμος Γαζής και ο Γρηγόριος Κωνσταντάς, ενημερώθηκαν για την ιστορία του και την ίδρυσή του από τον Ιωάννη Πρίγκο, έμπορο, βιβλιόφιλο και ευεργέτη της γενέτειράς του και τον Πατριάρχη Καλλίνικο εκ Ζαγοράς.

    Ακολούθησε μετάβαση στο Δημαρχείο όπου οι μαθητές έτυχαν καλωσορίσματος με γλύκισμα κι αναψυκτικό από τον Δήμαρχο κ. Κουτσάφτη, ο οποίος τους μίλησε για την ιστορία του κτιρίου, του τόπου, τις εμπορικές δραστηριότητες και τα προϊόντα του.

       Η ξενάγηση συνεχίστηκε με τη μαθήτρια Ψαθά Βασιλική στη Βιβλιοθήκη με τα σπάνια βιβλία και τον πορτολάνο, στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με το μοναδικό ξυλόγλυπτο, επιχρυσωμένο, χειροποίητο τέμπλο, έργο δυο μοναχών. Αναφορά έγινε και σε άλλες εκκλησίες και μοναστήρια της περιοχής. Ακολούθησε περιήγηση στο χωριό και έγιναν στάσεις στις βρύσες Κασσαβέτη και Κράλλη όπου το λόγο είχε η μαθήτρια Ρήνα Ευρυδίκη πριν τα παιδιά φτάσουν στο φιλόξενο χώρο του σχολείου, όπου οι ντόπιοι μαθητές φρόντισαν για το μεσημεριανό γεύμα και τη γνωριμία μέσα από αθλητικές δραστηριότητες..

       Η προσέγγιση της γνώσης με διαφορετικό τρόπο, έξω από τα στενά όρια της σχολικής τάξης, τα όμορφα χρώματα της φθινοπωρινής φύσης και η υπέροχη φιλοξενία από τους μαθητές και το Διευθυντή κ. Ζήκο του σχολείου, γέμισαν την ψυχή μας ομορφιά.