Πολυτεχνείο 17 Νοεμβρη 2022
“Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο….”
49 Χρόνια μετά….
17 Νοέμβρη 1973 -17 Νοέμβρη 2022
Μια επέτειος μνήμης και αφύπνισης για μας τους μεγάλους που ζήσαμε τα ιστορικά αυτά γεγονότα σε υπαρκτό χρόνο, αλλά και για τους νεώτερους οι οποίοι πρέπει να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν ότι ο αγώνας για Ελευθερία και Δημοκρατία είναι διαρκής και καθημερινός.
Τίποτα δεν είναι δεδομένο, τίποτα δεν είναι αυτονόητο .
Υπάρχουν χώρες, υπάρχουν κοινωνίες, υπάρχουν άνθρωποι που υφίστανται την καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους και την καταπίεση από καθεστώτα, κράτη, ανθρώπους!!!!
Ευχαριστούμε θερμά τον Κύριο Πολυμέρη Βόγλη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο τμήμα της Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση μας για να μιλήσει στην επετειακή μας εκδήλωση.
Μεγάλη μας Τιμή!!!!
Με την παρουσίαση του έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές μας να καταλάβουν τι θα πει Δικτατορία, τι θα πει να μην έχεις τη δυνατότητα να διαχειρίζεσαι τη ζωή και τον εαυτό σου όπως εσύ ορίζεις.
Εδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές μας να κατανοήσουν γιατί η εξέγερση των φοιτητών ήταν ο μοναδικός δρόμος για να προχωρήσουν στη ζωή τους…
Η ιστορία άρχισε να καταγραφει με αίμα, για άλλη μια φορά στην Ελλάδα, έναν αγώνα των “ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων”, και δεν ήταν μόνοι τους, ήταν και άλλοι μαζί τους, μαθητές, καλλιτέχνες, άνθρωποι του μόχθου και της βιοπάλης και στρατιώτες, ακόμη και κάποιοι από εκείνους που είχαν την εντολή να χτυπήσουν τους άοπλους αγωνιστές!!!!
Γιατί, Έτσι γράφεται η Ελευθερία….
Γιατί, “θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία”
Ανδρέας Κάλβος
Και γιατί, ” η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα, Με της καρδιάς το πυρωμα μετριέται και με το αίμα” !!
Κωστής Παλαμάς
Ακολουθεί ένα σύντομο βιογραφικό καθώς και η εισήγηση του Κυρίου Βόγλη…
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπόνησε τη διατριβή του στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας. Έχει εκδώσει τις μελέτες Η εμπειρία της φυλακής και της εξορίας. Οι πολιτικοί κρατούμενοι στον εμφύλιο πόλεμο(2004), Η ελληνική κοινωνία στην Κατοχή, 1941-1944 (2010), Η αδύνατη επανάσταση. Η κοινωνική δυναμική του εμφυλίου πολέμου (2014) και πρόσφατα ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 1967-1974 (2022).
Είναι μέλος του περιοδικού Historein/Ιστορείν και των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ). Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του αφορούν την σύγχρονη ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία και την κοινωνική ιστορία.
Average Rating