0 0
Read Time:2 Minute, 52 Second

Φέτος ο εορτασμός μας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 ήταν κάπως διαφορετικός.

Δεν αναφερθήκαμε στη αρχή του πολέμου στην Ελλάδα, αλλά σε ένα από τα σημάδια του, μια από τις συνέπειές του και συγκεκριμένα στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων, την ολική καταστροφή, τη δολοφονία σχεδόν έξι εκατομμυρίων Εβραίων της Ευρώπης από τους Ναζί. Μια γενοκτονία, μια προσχεδιασμένη προσπάθεια να εξολοθρευτεί ένας ολόκληρος λαός.

Γι? αυτό το λόγο είχαμε κοντά μας την κυρία Λίνα Λευή Σαμπετάι, κόρη ομήρων, η οποία μας αφηγήθηκε τα βιώματα των γονιών της όταν συνελήφθησαν στην Κέρκυρα από τους Γερμανούς και οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα του Μπιργκεντάου και του Άουσβιτς, την οποία καλωσορίσαμε και ευχαριστήσαμε.

Στόχος αυτής μας της αναφοράς ήταν να καλλιεργηθεί η ιστορική συνείδηση, να δούμε το Ολοκαύτωμα ως ρήγμα με τον πολιτισμό, να δούμε τη φρίκη του πολέμου και να καλλιεργηθούν αξίες που θα είναι ενάντιες στον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία, τις προκαταλήψεις και τις διακρίσεις.

           

        

 Με την ευκαιρία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, γιορτάζουμε και τιμούμε το ιερό σύμβολο του έθνους μας, την ελληνική σημαία , την οποία τόσο επάξια τίμησαν και δόξασαν οι πρόγονοί μας στο διάβα της ιστορίας με τους αγώνες και τις θυσίες τους.

Η πρώτη ελληνική σημαία με το λευκό σταυρό σε γαλανό φόντο, σχεδιάστηκε, υφάνθηκε, ευλογήθηκε και υψώθηκε στη Μονή Ευαγγελίστριας στη Σκιάθο το 1807.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Από εκεί και μετά τροποποιήθηκε αρκετές φορές, κυρίως ως συνέπεια πολιτειακών μεταβολών, χωρίς όμως να μεταβληθεί ριζικά. Αποτελείται από εννέα ίσου πλάτους οριζόντιες παράλληλες γραμμές, πέντε κυανές και τέσσερις λευκές σε διαδοχή, έτσι ώστε η πρώτη και η τελευταία να είναι κυανές. Στο πάνω αριστερό τμήμα σχηματίζεται ένα κυανό τετράγωνο που καταλαμβάνει τις πέντε πρώτες γραμμές ,μέσα στο οποίο υπάρχει λευκός σταυρός. Η σημαία αναρτάται πάνω σε λευκό κοντό(κοντάρι) στην κορυφή του οποίου υπάρχει λευκός σταυρός. Ο τύπος και τα χρώματα(κυανό και λευκό)της ελληνικής εθνικής σημαίας καθιερώθηκαν τον Ιανουάριο του 1822 στην Α? εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου.

Τα χρώματα της σημαίας μας, γαλάζιο και λευκό , συμβολίζουν το γαλάζιο της ελληνικής θάλασσας και το λευκό των αφρισμένων κυμάτων. Οι οριζόντιες γραμμές είναι 9, όσες και οι συλλαβές του συνθήματος της ελληνικής επανάστασης: Ελευθερία ή Θάνατος. Ο λευκός σταυρός συμβολίζει την αφοσίωση των Ελλήνων στην ορθόδοξη χριστιανική πίστη.

Ο κώδικας της ελληνικής σημαίας αποτελείται από κανόνες οι οποίοι πρέπει να ακολουθούνται ως ένδειξη τιμής στο έθνος και προς τους ίδιους τους εαυτούς μας. Η σημαία χρησιμοποιείται σε έπαρση μόνο επί ιστού. Κατά την έπαρση στεκόμαστε όλοι προσοχή , ο σημαιοφόρος αίρει αργά και κατά τη διάρκεια της έπαρσης ψάλλεται ο εθνικός ύμνος. Εάν υπάρχουν πολλές σημαίες, τότε η ελληνική πρέπει να βρίσκεται στο ίδιο ύψος ή ψηλότερα από τις υπόλοιπες. Κατά την υποστολή στεκόμαστε προσοχή και ο σημαιοφόρος υποστέλλει αργά. Κατά την ημέρα πένθους η σημαία κυματίζει μεσίστια και αφού ο σημαιοφόρος τελειώσει την έπαρση τότε προχωρεί σε υποστολή μέχρι το μέσο του ιστού.

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1. Προσφώνηση

2. Ο σημερινός εορτασμός (Κουφιδάκη Χρυσάνθη, Βαΐτσης Ιωάννης)

3. Βιωματικές εμπειρίες για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων από την κ. Λίνα Λευή-Σαμπετάι

4. Χορωδία

5. Γιορτή της Σημαίας (Σολδάτος Βασίλης, Ψαριανού Σπυριδούλα)

6. Ορισμός Σημαιοφόρου-Παραστατών, Απονομή Βραβείων-Αριστείων

7. Εθνικός ύμνος

Συμμετείχε η Χορωδία του σχολείου με την καθοδήγηση της κ. Ζαγόρη Βασιλικής

Οι εκπαιδευτικοί: Τριανταφύλλου Δημοσθένης, Μωραΐτου Καλλιόπη, Κομνός Απόστολος, Κούκιου Δήμητρα

 

   Επιμέλεια άρθρου

ΜΩΡΑΪΤΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

      Φιλόλογος

——————–

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *