Στο πλαίσιο της λειτουργίας των εκπαιδευτικών ομίλων λαογραφίας «Μαλλιά κουβάρια… βρες την άκρη» και «Ακολουθώντας τον μίτο της παράδοσης ανακαλύπτουμε στιγμές απο τη ζωή του παρελθόντος μέσα απο την πένα των δυο Αλέξανδρων» του 6ου Γυμνασίου Βόλου πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη δεκαοκτώ μαθητριών με τη συνοδεία των υπεύθυνων εκπαιδευτικών στο Μουσείο Θεόφιλου, το οποίο στεγάζεται στο Αρχοντικό Κοντού στην Ανακασιά Βόλου.
Τα παιδιά αρχικά ενημερώθηκαν για την ιστορία του αρχοντικού και τη ζωή του ζωγράφου Θεόφιλου από τον κ. Θωμά Παπαδογιάννη, υπεύθυνο του Μουσείου και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο ισόγειο, όπου υπάρχουν δύο φωτογραφίες του ζωγράφου, το βιογραφικό του, οι απόψεις του Κίτσου Μακρή και του Γιώργου Σεφέρη για τον Θεόφιλο και η υπογραφή του. Έπειτα μαθήτριες και εκπαιδευτικοί ανέβηκαν στον πρώτο όροφο της οικίας, όπου και βρέθηκαν μπροστά σε μια πραγματική αποκάλυψη. Οι τοιχογραφίες του Θεόφιλου δεσπόζουν στο κεντρικό δωμάτιο, αιχμαλωτίζοντας τη ματιά και την καρδιά του επισκέπτη με την απαράμιλλη ομορφιά τους και την ακαταμάχητη αυθεντικότητά τους. Η ελληνική ιστορία ζωντανεύει μέσα από τον χρωστήρα του Θεόφιλου και τα χωριά του Πηλίου με τον ανθρωπόμορφο Σαρακηνό προσκαλούν τον επισκέπτη να τα εξερευνήσει. Παράλληλα με τη βουτιά στα μυστικά της ζωγραφικής τέχνης του Θεόφιλου δόθηκε η δυνατότητα για μια προσέγγιση στην αρχιτεκτονική των περασμένων αιώνων και τη δομή μιας οικίας της εποχής εκείνης.
Η εμπειρία ήταν πραγματικά ανεπανάληπτη και πρόσφερε στα παιδιά γνώσεις πέρα από τις συνηθισμένες. Στάθηκε αφορμή για να σκεφτούν πώς αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι ό, τι ξεφεύγει από το «κανονικό», πώς ένας άνθρωπος με πλούτο καρδιάς και αγάπη για την πατρίδα του μπορεί να προσφέρει το καλύτερο μάθημα ιστορίας στους σύγχρονούς του, αλλά και τις επόμενες γενιές, πως πρέπει να γίνουν θεματοφύλακες αυτής της παράδοσης, αγκαλιάζοντάς την με φροντίδα και αγάπη.
Ο κύριος Παπαδογιάννης ήταν εκεί για να απαντήσει στις ερωτήσεις των παιδιών, να βοηθήσει να προσεγγίσουν τη ζωγραφική και την προσωπικότητα του Θεόφιλου και να επισημάνει ότι ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο επισκέπτονται το μουσείο, έναν χώρο πολιτισμού, τον οποίο εμείς, οι κάτοικοι αυτής της περιοχής, μπορεί και να αγνοούμε. Τον ευχαριστούμε ολόθερμα.
Στη δράση συμμετείχαν οι Πατάρλα Βάλια, Χατζηγεωργίου Αναστασία, Μπάχα Ελπίδα, Κουτσογιάννη Φωτεινή, Οικονόμου Φωτεινή, Χούμου Μαρία, Καπέλλα Ελίνα, Βελίτσου Χαρά, Ντόντου Άννα, Πατεράκη Μαρία, Γουρνάρη Χρυσοβαλάντω, Τουρσούγκα Ελισσάβετ, Νάκη Μαρίλια, Αζίς Γκρισέλντα, Αυλογιάρη Φρειδερίκη, Κάτσα Ραφαέλα, Κορδερά Φωτεινή, Κοτρώτσιου Αγγελική.
Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Παπαργύρη Σοφία, Κούκου Μαρία, Καραγιαννοπούλου Μαρία.
Average Rating