Το πείραμα του Ερατοσθένη στο 6ο Γυμνάσιο Βόλου

Η εαρινή ισημερία τη Τρίτη 20 Μαρτίου 2018 σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης. Την ημέρα αυτή ο Ήλιος βρίσκεται κάθετα πάνω από τον ισημερινό της Γης και η διάρκεια της ημέρας είναι περίπου ίση με της νύχτας.

Η δράση με τίτλο: «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης» δίνει την ευκαιρία σε μαθητές από σχολεία όλης της Ελλάδας να υπολογίσουν την περιφέρεια της Γης επαναλαμβάνοντας το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Ερατοσθένη. Βασικός στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε βιωματικές και συνεργατικές ανακαλυπτικές δραστηριότητες.

 

Η δράση διοργανώνεται και φέτος από τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Σερρών, Πιερίας, Λακωνίας, Κω και Θεσπρωτίας, με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και της Πανελλήνιας Ένωσης Υπευθύνων ΕΚΦΕ (ΠΑΝΕΚΦΕ) και μπορούν να συμμετέχουν σε αυτήν ομάδες μαθητών, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι: https://www.astro.noa.gr/gr/eratosthenes/

Το σχολείο μας συμμετείχε στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 ? 3 -2018 και ώρα 12:36 στην αυλή του σχολείου μας. Τρεις ομάδες μαθητών με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους πραγματοποίησαν το πείραμα.

         

Μαθητές που συμμετείχαν στη δράση:

Τμήμα Γ1

Σόνια Γιάνι

Ήρα Καραρρήγα

Χάρης Πελεκούδας.

Τμήμα Γ2

Άρης Βούλγαρης

Ιωάννα Κοτρώτσιου

Ορκίντα Μπραχίμι.

Τμήμα Γ3

Εύα Στιβαχτή

Κωνσταντίνος Τάσος

Λουκία Χατζηγιάννη

Οι εκπαιδευτικοί:

Δημοσθένης Τριανταφύλλου Φυσικός   Διευθυντής 6ου Γ/ου Βόλου

Σοφία Παπαργύρη Φυσικός.