Εκπαιδευτική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη 13/12/2022

Ευρετήριο Άρθρου

Την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022 το σχολείο μας πραγματοποίησε την ημερήσια εκδρομή για όλες τις τάξεις. Τρεις ομάδες μαθητών πραγματοποίησαν επισκέψεις σε διαφορετικούς εκπαιδευτικούς προορισμούς.


Αγία Σοφία - Μέγαρο Μουσικής

Μία από τις ομάδες επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό της του « Θεού Σοφίας» και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, η δεύτερη το Κέντρο Νόησης και η Τρίτη στην Έκθεση ¨Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών».

Η Αγία Σοφία, ή επίσημα ο Ναός της του Θεού Σοφίας, της Θεσσαλονίκης είναι ένας από τους παλαιότερους και σπουδαιότερους χριστιανικούς ναούς της πόλης[, ο οποίος έχει παραμείνει ακέραιος μέσα στο βάθος του χρόνου και λειτουργεί μέχρι σήμερα ως Καθεδρικός Ναός της Θεσσαλονίκης αποτελώντας ταυτόχρονα αναγνωρισμένο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Ο ναός της του Θεού Σοφίας της Θεσσαλονίκης χτίστηκε κατά τα μέσα του 7ου αιώνα στη θέση μιας μεγάλης παλαιοχριστιανικής βασιλικής, που καταστράφηκε, πιθανόν από σεισμό, στις αρχές του συγκεκριμένου αιώνα. Είναι χτισμένη στον αρχιτεκτονικό τύπο της βασιλικής με τρούλο και στη βορειοδυτική γωνία υπάρχει πύργος, ο οποίος αποτελεί τουρκική προσθήκη. Στο μνημείο σώζονται αξιόλογα ψηφιδωτά στον χώρο του ιερού και στον τρούλο, τα οποία χρονολογούνται σε τρεις διαφορετικές περιόδους και αποτελούν εξαιρετικά δείγματα της βυζαντινής τέχνης.

Στα πρώτα χρόνια της Εικονομαχίας (726-787) ανήκει ο ανεικονικός διάκοσμος της ημικυλινδρικής καμάρας του ιερού (σταυρός μέσα σε κυκλική δόξα, φυτικά και γεωμετρικά σχέδια) όπως πιστοποιούν οι επιγραφές που αναφέρουν τα ονόματα της αυτοκράτειρας Ειρήνης της Αθηναίας και του υιού της Κωνσταντίνου ΣΤ΄, οι οποίοι συμβασίλευσαν κατά τα έτη 780-788. Εδώ διακρίνεται και το όνομα του επισκόπου Θεόφιλου. Οι επιγραφές σχετίζονται με την επίσκεψη των αυτοκρατόρων στη Θεσσαλονίκη, λίγο πριν την Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια το έτος 787, στην οποία αποφασίστηκε το τέλος της Εικονομαχίας.

Στη δεύτερη φάση και συγκεκριμένα στα τέλη του 9ου αιώνα ανήκει η μεγαλειώδης παράσταση της Ανάληψης του Χριστού στον τρούλο. Εικονίζεται ο Χριστός στο κέντρο κυκλικής δόξας, που στηρίζουν ιπτάμενοι άγγελοι, ενώ χαμηλότερα αποδίδονται οι μορφές των αποστόλων. Ανάμεσά τους εικονίζεται η Παναγία, πλαισιωμένη από δύο αρχαγγέλους που δείχνουν τη Θεία Παρουσία στον ουράνιο θόλο.

Στην τρίτη φάση, και συγκεκριμένα στον 11ο-12ο αιώνα, ανήκει το ψηφιδωτό της ένθρονης Βρεφοκρατούσας στο τεταρτοσφαίριο της αψίδας, το οποίο αντικατέστησε εικονομαχικό σταυρό.

Στα παράθυρα του νάρθηκα σώζονται αποσπασματικά τοιχογραφίες αγίων μοναχών του 11ου αιώνα, μεταξύ των οποίων και η Αγία Θεοδώρα Θεσσαλονίκης.

Ο υπόλοιπος διάκοσμος του ναού είναι ισλαμικός και ανήκει στις παρεμβάσεις που έγιναν στο μνημείο κατά την οθωμανική περίοδο.

Η ξενάγηση στον ιδιαίτερα όμορφο, χαρακτηριστικά, Ναό έγινε με εξαιρετικό και κατατοπιστικό τρόπο από τη Θεολόγο του σχολείου μας κυρία Δέσποινα Μπόγλου.

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στην περιοχή του Ποσειδωνίου Αθλητικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε στις 2 Ιανουαρίου του 2000 και από τότε διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης φιλοξενώντας ποικίλες εκδηλώσεις όπως συναυλίες, παραστάσεις όπερας, θεατρικές παραστάσεις, συνέδρια κλπ. Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στεγάζονται επίσης η Μουσική Βιβλιοθήκη και το Μουσείου Μουσικών Οργάνων.

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κατασκευάστηκε σε ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο 18 στρεμμάτωνο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης αποτελείται από δύο κτίρια: το κτίριο Μ1 και το κτίριο Μ2.

Κτίριο Μ1

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κατασκευάστηκε σε ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο 18 στρεμμάτων. Η εξωτερική εμφάνιση του κτιρίου βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με την ιστορία της πόλης, συνδυάζοντας στοιχεία τόσο από το λαμπρό βυζαντινό παρελθόν όσο και από το μετέπειτα κοσμοπολίτικο ρόλο της.
​Κτίριο Μ2

Σχεδιασμένο από το διάσημο αρχιτέκτονα Αράτα Ισοζάκι, το κτίριο Μ2 χαρίζει στην πόλη μια μοναδική κατασκευή που συνοψίζει τις αρετές της μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Γεωμετρικές γραμμές, μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και μεταλλικά στοιχεία συνθέτουν μια εικόνα επιβλητικής απλότητας, που έρχεται σε αντίθεση αλλά στέκεται ισότιμα δίπλα στο γειτονικό Μ1. Γεμάτο φυσικό φως, το Φουαγιέ του νέου κτιρίου απολαμβάνει μια εξαίσια θέα.

Οι χώροι του Μεγάρου φιλοξενούν διάφορες εκδηλώσεις, μουσικές, θεατρικές χορευτικές παραστάσεις, παραστάσεις πατινάζ και λυρικής, εκθέσεις, συνέδρια και διεθνείς συναντήσεις. Και τα δύο κτήρια είναι επιβλητικά και προσφέρουν εντυπωσιακή θέα.

Οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν σε όλους τους χώρους και των δύο κτηρίων και ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας του και τις δυνατότητες που προσφέρουν.

 


Noesis

  Την Τρίτη 13 – 12- 2022 επισκεφθήκαμε το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας –ΝΟΗΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη με 52 μαθητές της Β’ και Γ’ τάξης. Η επίσκεψη περιλάμβανε ξενάγηση στο Τεχνολογικό Πάρκο – Μουσείο Τεχνολογίας. Επισκεφθήκαμε τις τρεις Μόνιμες Εκθέσεις: Εκθετήριο Αυτοκινήτων, Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία, Τεχνολογικό πάρκο.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ - ΕΚΘΕΤΗΡΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Η ομορφιά, η ταχύτητα, η οικονομία, η μαζική αλλά και η εξειδικευμένη παραγωγή εκτίθενται στον χώρο αυτό. Οχήματα ιστορικού, εκπαιδευτικού και συλλεκτικού ενδιαφέροντος από τη δεκαετία του ’20 έως και το πρόσφατο παρελθόν, μας μεταφέρουν νοερά σε άλλες εποχές, αναδεικνύοντας μοναδικά την εξέλιξη της αυτοκίνησης.

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τα επιτεύγματα αυτά αποτυπώνουν τον ρόλο και τη σημασία της τεχνολογίας στην ανάπτυξη του αρχαιοελληνικού και του παγκόσμιου πολιτισμού. Ξεναγηθήκαμε σε ομοιώματα που κατασκευάσθηκαν με βάση τις γραπτές πηγές. Τα εκθέματα αυτά αφορούν τομείς της καθημερινής ζωής, της μηχανολογίας, του αυτοματισμού, της τηλεπικοινωνίας, της ναυπηγικής και του πολέμου.

ΤΕΧΝΟΠΑΡΚΟ

Η ξενάγησή μας έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο, με παιχνίδι και διάδραση. Οι μαθητές/τριες συμμετείχαν ενεργά, μαθαίνοντας και διασκεδάζοντας. Γνωρίζουμε πως τα διαδραστικά εκθέματα:

– κινητοποιούν τη διάθεση για γνώση
– ενθαρρύνουν την ενασχόληση με την τεχνολογία
– μυούν τον επισκέπτη στη λογική και στις μεθόδους της επιστημονικής σκέψης και
– μετατρέπουν την κατανόηση βασικών επιστημονικών αρχών, νόμων και φαινομένων, κυριολεκτικά σε παιχνίδι.

Ευχαριστούμε θερμά τους υπεύθυνους του NOESIS για την φιλοξενία και την άψογη ξενάγηση. Τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών που μας εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους.

Οι εκπαιδευτικοί:

Καραγιαννοπούλου Μ. (φιλόλογος), Κοτρώνη Γ. (βιολόγος), Κουρεμένου Ε. (φιλόλογος), Νικολού Φ. (φιλόλογος), Παπαργύρη Σ. (φυσικός).

 


Αρχαία Ελληνικά Μαθηματικά

Μαθητές του 6ου Γυμνασίου από και τις τρεις τάξεις επισκέφτηκαν την έκθεση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού: «Ταξίδι στον κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών».

Μία εντυπωσιακή έκθεση που αφορά την ιστορία των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών και προβάλει μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Μία συναρπαστική περιήγηση όπου τα παιδιά μέσα από διαδραστικές και ψηφιακές εφαρμογές εξερευνούν και μαθαίνουν.

Έγραψαν αριθμούς με τα ιερογλυφικά σύμβολα των αρχαίων Αιγυπτίων, γνώρισαν τον Πυθαγόρα και το πασίγνωστο θεώρημά του, τον Θαλή και πως κατάφερε να μετρήσει το ύψος της πυραμίδας του Χέοπα, τον Ερατοσθένη, τον Αρχιμήδη. Είδαν τις εφαρμογές των μαθηματικών στην αστρονομία, γεωγραφία, μουσική, αρχιτεκτονική.

Μία έκθεση που αποδεικνύει ότι τα μαθηματικά είναι «αναμφίβολα για όλους»

Συνοδοί καθηγητές: Τάσιου Καλλιόπη, Καρέτσος Αχιλλέας, Πατσαρούχα Βασιλική, Σαμαρά Έφη