ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ & ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ-ΝΟΗΣΙΣ 2017

Την Παρασκευή 15-12-2017 επισκεφτήκαμε το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας -ΝΟΗΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη με 39 μαθητές της Β' τάξης.

Η επίσκεψη μας στο NOESIS περιλάμβανε αρχικά ξενάγηση στην περιοδική έκθεση TESLA καθώς και στο Τεχνοπάρκο.

«Νίκολα Τέσλα ? Ο άνθρωπος που εφηύρε το μέλλον»
Περιοδική έκθεση στο ΝΟΗΣΙΣ

Εάν εφευρέσεις όπως ο ηλεκτρισμός, η ασύρματη τεχνολογία, το ραντάρ, οι ακτίνες Χ και το ραδιόφωνο διαμόρφωσαν χαρακτηριστικά τον 20ο αιώνα, τότε «εφευρέτης του 20ου αιώνα» είναι ο Νίκολα Τέσλα.

Γεννήθηκε τα μεσάνυχτα της 10ης Ιουλίου 1856 στο χωριό Σμίλιαν της Κροατίας. Ο πατέρας του ορθόδοξος ιερέας του χωριού και η μητέρα του αγρότισσα.

Σε ηλικία μόλις 4 χρονών σχεδίασε έναν τροχό που γύριζε γύρω από έναν άξονα που ήταν δεμένος με διχαλωτή βέργα, οραματίστηκε τον τρόπο άντλησης ενέργειας από έναν μικρό καταρράκτη που βρισκόταν κοντά στο σπίτι του. Αρκετά χρόνια αργότερα κατασκευάζει το πρώτο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στους καταρράκτες του Νιαγάρα.

Πρόκειται για μία πολυσύνθετη προσωπικότητα αξιοπρόσεκτη τόσο για το επιστημονικό και τεχνολογικό της έργο, όσο και για τις ανθρώπινες αξίες που πρέσβευε. Επινόησε το εναλλασσόμενο ρεύμα και αγωνίσθηκε για τη διάδοσή του χωρίς να αποσκοπεί σε οικονομικό όφελος. Συναινούσε στη χρήση πατενταρισμένων ιδεών του από άλλους επειδή πίστευε ότι έκαναν καλή δουλειά. Ματαίωνε την εξέλιξη εφαρμογών που μπορεί να εξελίσσονταν καταστροφικές από κακή χρήση. Αδιαφορούσε για επαίνους και φήμη και πέθανε φτωχός 7 Ιανουαρίου 1943 και μόνος, αφήνοντας κληρονομιά τεχνολογίες -700 εφευρέσεις που χρησιμοποιούνται σήμερα περισσότερο από ποτέ.

Έδωσε μοναχικές μάχες ενάντια στο επιστημονικό και βιομηχανικό κατεστημένο της εποχής. Το πολυφασικό σύστημα του εναλλασσόμενου ρεύματος επικράτησε τελικά κερδίζοντας τη μάχη με τη βιομηχανία του συνεχούς. Ο προωθητικός κινητήρας ήταν αποτελεσματικός αλλά εμποδίστηκε από τη δομή της τότε αυτοκινητοβιομηχανίας. Η ασύρματη μεταφορά ενέργειας δεν προχώρησε γιατί έρχονταν σε άμεση αντίθεση με μονοπωλιακά συμφέροντα.

Ο Tesla δεν ήταν ένας απλός εφευρέτης, ήταν πρωτοπόρος εξερευνητής νέων αρχών της φυσικής, ένας ανθρωπιστής επιστήμονας που οραματιζόταν ένα καλύτερο μέλλον για την ανθρωπότητα.

Το έργο και την προσωπικότητα του μοναδικού αυτού ανθρώπου επιχειρεί να παρουσιάσει η έκθεση που διοργανώνει το ΝΟΗΣΙΣ σε συνεργασία με το Μουσείο «Νίκολα Τέσλα» του Βελιγραδίου, δίνοντας έμφαση στα στοιχεία του οραματισμού και της ιδιοφυΐας του.

Η έκθεση περιλαμβάνει συνδυασμό εκθεμάτων, από μοντέλα σε κλίμακα, όπως το εργαστήριο του στο Colorado Springs, το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στους καταρράκτες του Νιαγάρα, το αεροπλάνο κάθετης απογείωσης, καθώς και λειτουργικά μοντέλα των εφευρέσεων του, όπως ο επαγωγικός κινητήρας και το πηνίο Τέσλα, μέχρι οπτικά και ηχητικά στοιχεία σε πληροφοριακά πάνελ και σε video room.

Μετά από ένα μικρό διάλειμμα όπου οι μαθητές είχαν την δυνατότητα να περιηγηθούν στο χώρο του ΝΟΗΣΙΣ ακολούθησε η επίσκεψή μας στο Μουσείο Τεχνολογίας.

Επισκεφτήκαμε και τις τρεις Μόνιμες Εκθέσεις: Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία, Τεχνοπάρκο, Εκθετήριο Αυτοκινήτων.

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στην έκθεση αυτή παρουσιάζονται δείγματα τεχνολογικών στοιχείων και επιτευγμάτων της Αρχαίας Ελλάδας, με ομοιώματα που κατασκευάστηκαν σύμφωνα με γραπτές πηγές και αφορούν στη καθημερινή ζωή, στις κατασκευές, στη μηχανολογία κ.ά.

Μερικά από τα επιτεύγματα είναι:

Κοχλίας του Αρχιμήδη -μηχανολογία.

Με τη βοήθεια του κοχλία ανέβαζαν το νερό για να το χρησιμοποιήσουν για πότισμα.

Βαρούλκο, για τη μετακίνηση τεράστιων ογκολίθων.

Πυουλκός, Ο Ήρων περιγράφει το ιατρικό εργαλείο για την αναρρόφηση και απομάκρυνση υγρού από αποστήματα. Αποτελεί τον πρόδρομο της σημερινής σύριγγας.

Υδραυλικό Ρολόι του Αρχιμήδη. Η λειτουργία του βασίζεται στη σταθερή ροή του νερού από τη πάνω στη κάτω δεξαμενή.

Κλεψύδρα, Ηλιακό ρολόι.

Πολεμική Τεχνολογία.

Μερικές από τις πολεμικές μηχανές που παρουσιάζονται: Ελέπολη Δημητρίου Πολιορκητή, Φλογοβόλο Βοιωτών, Μονάγκων καταπέλτης εκτόξευσης υγρού πυρός, Πύργος με καταπέλτη, Παλίντανος βαλλίστρα εκτόξευσης υγρού πυρός.

Αστρονομία

Ομοίωμα του Μηχανισμού Αντικυθήρων σε πραγματικές διαστάσεις, περιέχει 39 συνεργαζόμενα γρανάζια, κατασκευάστηκε από το ΑΠΘ.

Αστρολάβος Πτολεμαίου.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

Πραγματικά είναι ένας χώρος διάδρασης, τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά, μαθαίνοντας διασκέδαζαν. Αποτελείται από 50 εκθέματα τα οποία αναφέρονται σε μια ποικιλία επιστημονικών πεδίων όπως ηλεκτρισμός, οπτική, μηχανική, κ.ά.

Με διάδραση διαπίστωσαν ότι η ενέργεια δεν χάνεται αλλά μετατρέπεται από μία μορφή σε άλλη. Ως ?χαμστεράκια? μετακίνησαν μια ρόδα με αποτέλεσμα τη μετατροπή δυναμικής ενέργειας σε κινητική και τελικά σε ηλεκτρική, μια που η κίνηση των μαθητών ήταν ικανή να φωτίσει τις λάμπες.

Ανύψωση ενός αυτοκινήτου 925Kg με τη βοήθεια ενός μοχλού από έναν μαθητή.

Η χρήση τροχαλιών για εύκολη μετατόπιση. Έδρασε σαρωτικά ένα κορίτσι απέναντι από 3 αγόρια..

Βαρύτητα: Στο δάπεδο υπάρχουν σχεδιασμένοι διάφοροι πλανήτες. Κάθε φορά που μαθητής πατούσε επάνω σε κάποιο πλανήτη καταγραφόταν ψηφιακά η αλλαγή του βάρους του μαθητή. Η μάζα παραμένει σταθερή αλλά το βάρος αλλάζει από τόπο σε τόπο, όπως γνωρίζουμε..

ΕΚΘΕΤΗΡΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ.

Το εκθετήριο αυτοκινήτων δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να θυμηθούν αυτοκίνητα που υπήρξαν σταθμοί στην ιστορία της αυτοκίνησης, να γνωρίσουν ξεχωριστά μοντέλα και να συγκρίνουν τις τάσεις του παρελθόντος με αυτές του παρόντος και του μέλλοντος.

Είδαμε το 1ο χειροποίητο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα το 1974 μέσα σε 8 μήνες, έχοντας βεβαίως έτοιμη τη μηχανή του.

Πολλές αντίκες, αυτοκίνητα του περασμένου αιώνα που βλέπουμε σε ασπρόμαυρες ταινίες εποχής.

Στο εκθετήριο υπάρχει επίσης το αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε εξ' ολοκλήρου στην Ελλάδα το 2001 από την εταιρεία ΕΛΒΟ.

Επίσης είδαμε ένα ηλιακό αυτοκίνητο καθώς και ένα ηλιακό μηχανάκι.

Στο χώρο του ΝΟΗΣΙΣ βρεθήκαμε για 3 ώρες. Οι μαθητές μας ικανοποιήθηκαν από την περιπλάνησή τους στον κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Ακολουθούν σχόλια των μαθητών μας ? φωτογραφίες και ένα σύντομο video του ηλεκτρομαγνήτη από την έκθεση του Tesla.

u  Περισσότερο μου άρεσε το τεχνολογικό πάρκο -δωμάτιο με παιχνίδια, ήταν πολύ εντυπωσιακό. Επιπλέον ήταν ωραίο που μάθαμε πράγματα γι αυτή την πολύ σημαντική προσωπικότητα του Tesla.

u  Μπορώ να πω πως πέρασα πολύ ωραία σήμερα. Περισσότερο μου άρεσε το τεχνολογικό πάρκο -δωμάτιο με παιχνίδια, ήταν πολύ εντυπωσιακό. Επίσης μου άρεσε πολύ η προσομοίωση.

u  Η αφιέρωση, έκθεση για τον Νίκολα Τέσλα ήταν μαγευτική. Αλλά και γενικά όλα αυτά που είδαμε ήταν εκπληκτικά. Από τις τρεις εκθέσεις πιο ωραίες ήταν αυτές με τα αυτοκίνητα και το τεχνοπάρκο.

u  Ήταν μια από τις ωραιότερες πόλεις που έχω επισκεφτεί.

u  Το game of thrones πηνίο ήταν υπέροχο.

u  Εμένα αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν η έκθεση για τον Tesla και το video που παρακολουθήσαμε για όλες τις σημαντικές του εφευρέσεις.

u  Εμένα μου άρεσε πολύ η αίθουσα με τα φυσικά πειράματα. Επίσης η έκθεση για τον Νίκολα Τέσλα.

u  Εμένα πιο πολύ από όλα μου άρεσε το τεχνοπάρκο και η έκθεση με τα αυτοκίνητα.

u  Πολύ εντυπωσιακή και ίσως η αγαπημένη μου ήταν η έκθεση του Νίκολα Τέσλα.

u  Όλα ήταν πολύ ωραία, αρκετή εντύπωση μου έκανε η έκθεση του Νίκολα Τέσλα και η εποχή που ζούσε. Το μυαλό του ήταν πολύ μπροστά. Επίσης μου άρεσε η έκθεση με τα αυτοκίνητα. Ευχαριστούμε για αυτές τις πολύ όμορφες εικόνες που μας δώσατε.

Ευχαριστούμε το προσωπικό του NOESIS για την εξαιρετική ξενάγηση.

Ευχαριστούμε τους μαθητές μας για την άψογη συμπεριφορά τους καθώς και τους γονείς τους που μας τους εμπιστεύτηκαν.

 

Οι συνοδοί καθηγητές:

Λουμπάκη Σ. Φιλόλογος.

Νιχαια Γαρίμπ Αγγλική Φιλολογία.

Παπαργύρη Σ. Φυσικός.