ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ : ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Όταν τον Οκτώβρη του 2008 ξεκινήσαμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα ,δεν ευελπιστούσαμε σε τίποτα περισσότερο από μια πληροφόρηση γύρω από το θέμα .Στην πορεία όμως της έρευνας και ανάλυσης συνειδητοποιήσαμε το εύρος των θεμάτων που σχετίζονται με την παχυσαρκία (π.χ. διατροφή, σωματική άσκηση, καθημερινές συνήθειες, κληρονομικότητα, περιβάλλον), αλλά και το λόγο που οι επιστήμονες αποκαλούν την παχυσαρκία επιδημία του μέλλοντος.

 

60 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΛΟΥ by 6gymvolo

 Έτσι λοιπόν στο πρώτο μάθημα θέσαμε τους στόχους του προγράμματος *και κάναμε μια πρώτη γνωριμία * και προσέγγιση του ζητήματος. Διαπιστώσαμε ότι το αγαπημένο φαγητό σχεδόν όλων των παιδιών είναι τα ζυμαρικά, ενώ τα όσπρια , αν και γνωρίζουν τη θρεπτική τους αξία, δεν τους αρέσουν ιδιαίτερα ,κυρίως λόγω της γεύσης τους.Σε άλλο μάθημα ζητήσαμε να καταγράψουν τις διατροφικές τους συνήθειες εβδομαδιαίως, για να εξετάσουμε αργότερα αν οι τροφές που τρώνε και η ποσότητα που καταναλώνουν είναι αρκετή και σωστή. Δια πιστώσαμε ότι ,αν και η χώρα μας φημίζεται για την ποικιλία τροφών, φρούτων και λαχανικών, δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες, ούτε παίρνουν πρωινό στο σπίτι πριν ξεκινήσουν την ημέρα τους.

Αποτέλεσμα; σχεδόν όλοι πρέπει να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες! * (ερωτηματολόγιο)

Στα επόμενα μαθήματα τα παιδιά κατασκεύασαν σε ομάδες την πυραμίδα της σωστής διατροφής χρησιμοποιώντας υλικά από περιοδικά *.Επίσης έγινε παρουσίαση από την κα Σαμίου του Ερ. Σταυρού των ομάδων τροφίμων, των θρεπτικών συστατικών, της διατροφής ενός υγιούς ατόμου, καθώς και του τρόπου μαγειρέματος/συντήρησης των τροφίμων, του συνδυασμού τροφών και απάντησε σε απορίες μας. Επίσης επισκεφτήκαμε το Περ. Κ. Ποιοτ. Ελ.  Τροφ. και  Ποτών στο Πεδίο του Άρεως, για να μας δείξουν τον τρόπο ελέγχου τροφίμων και ποτών. Σε επόμενα μαθήματα τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες διατύπωσαν τους βασικούς κανόνες της διατροφής,  με βάση όσα έμαθαν και γνώριζαν ήδη* .Επίσης μιλήσαμε για το ΔΜΣ και για τις κατηγορίες *?Οι μαθητές ,χρησιμοποιώντας τις μετρήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί κατά το σχ. Έτος 2007-2008 ,πραγματοποίησαν στατιστική σχετικά με το ΔΜΣ των μαθητών του σχολείου μας και τα αποτελέσματά τους πλησιάζουν πολύ αυτά της Ελλ. Ιατρ. Εταιρίας που πραγματοποιήθηκαν το 2003 : 1 στα 3 παιδιά ανήκουν στην κατηγορία των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών κατά την εφηβεία και πιο πολύ τα αγόρια. Ακόμη οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες συζήτησαν για τα αίτια που προκαλούν την παχυσαρκία και για την ψυχολογία ενός παχύσαρκου ατόμου ,καθώς και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του. Κυρίως όμως μιλήσαμε για τις συνέπειες που έχει η παχυσαρκία στην υγεία μας?  Έτσι οδηγηθήκαμε στα εξής

συμπεράσματα:

1.πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από όσες τρώμε2.η καλύτερη θεραπεία είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ3.περισσότερη σωματική άσκηση4.σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Τα παιδιά συνέταξαν ερωτηματολόγιο ,για να διαπιστώσουν αν τα παραπάνω εφαρμόζονται απότους μαθητές του σχολείου μας και σε τι ποσοστό .Τα αποτελέσματα ήταν μάλλον ανησυχητικά?ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: η Ευρ. ¨Ενωση από το 2006 έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την πρόληψη και την ενημέρωση των πολιτών, καθώς και καινοτόμες δράσεις.Υπολογίζεται ότι ως το 2030 η παχυσαρκία και οι θάνατοι που προκαλούνται από αυτήν θα αυξηθούν κατά 50%. Σήμερα στην Ελλάδα πεθαίνουν 7.000, ενώ παγκοσμίως πάνω από 500.000 άνθρωποι ετησίως.