Το πείραμα του Ερατοσθένη στο 6ο Γυμνάσιο Βόλου

Η εαρινή ισημερία τη Τρίτη 20 Μαρτίου 2018 σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης. Την ημέρα αυτή ο Ήλιος βρίσκεται κάθετα πάνω από τον ισημερινό της Γης και η διάρκεια της ημέρας είναι περίπου ίση με της νύχτας.

Η δράση με τίτλο: «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης» δίνει την ευκαιρία σε μαθητές από σχολεία όλης της Ελλάδας να υπολογίσουν την περιφέρεια της Γης επαναλαμβάνοντας το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Ερατοσθένη. Βασικός στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε βιωματικές και συνεργατικές ανακαλυπτικές δραστηριότητες.

Διαβάστε περισσότερα: Το πείραμα του Ερατοσθένη στο 6ο Γυμνάσιο Βόλου

Φιλαναγνωσία: Μαθηματικά και Λογοτεχνία από τους μαθητές του 6ου Γυμνασίου Βόλου

Η διασύνδεση διαφορετικών επιστημονικών πεδίων και η αγάπη για το βιβλίο μας έδωσε το έναυσμα να υλοποιήσουμε ένα project με τους μαθητές  του 6ου Γυμνασίου Βόλου στην αρχή του διδακτικού έτους.

Ο τίτλος του project Μαθηματικά και Λογοτεχνία και καθώς ο κόσμος των μαθηματικών φαίνεται να είναι κάποιες φορές  ερμητικά κλειστός για τους μη μυημένους, η μαθηματική λογοτεχνία συμβάλλει να ανατραπεί αυτό το στερεότυπο· έτσι όσοι δεν έχουν καλή σχέση με τους αριθμούς μπορούν να απολαύσουν ένα μαθηματικό μυθιστόρημα.

Ασχοληθήκαμε λοιπόν με το βιβλίο του Μαρκ Χάντον «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα». Αρχικά οι μαθητές διάβασαν το βιβλίο και σε Σαββατιάτικες συναντήσεις προσπαθήσαμε να ταξιδέψουμε με τον ήρωα.

Η τελευταία μας συνάντηση ήταν στο la petite cantine έναν φιλόξενο  χώρο στον οποίο εργάζονται και εκπαιδεύονται άτομα κοινωνικά ευπαθών ομάδων όπου η ψυχολόγος κ. Εβίτα Γκάνια   παρουσίασε την εισήγηση με τίτλο  «Διαταραχή του αυτιστικού φάσματος».

Διαβάστε περισσότερα: Φιλαναγνωσία: Μαθηματικά και Λογοτεχνία από τους μαθητές του 6ου Γυμνασίου Βόλου

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ, ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Υπεύθυνη καθηγήτρια: κα Σοφία Παπαργύρη.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ

Οι έγκυες γυναίκες που καταναλώνουν αλκοόλ μπορούν να προκαλέσουν στο έμβρυο πολύ σοβαρά προβλήματα.

Κατά την διάρκεια του α? τριμήνου κύησης μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο, στο καρδιοαγγειακό σύστημα, δυσμορφίες στο σκελετό και προβλήματα όρασης.

Διαβάστε περισσότερα: ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ, ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Κ.Π. Καβάφης: Ιθάκη