Επίσκεψη σε έκθεση

Διδακτική Επίσκεψη στην Έκθεση LEONARDO DA VINCI.

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης επισκέφτηκαν στις 9 Απριλίου την έκθεση για τη ζωή και το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη της Αναγέννησης

Leonardo Da Vinci

Διαβάστε περισσότερα: Επίσκεψη σε έκθεση

Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ 6ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΟΛΟΥ

ΣΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

 

Υλοποιήθηκε την Τετάρτη 27/03/2019 Διδακτική Επίσκεψη των μαθητών των τμημάτων Α1 και Α2 του Σχολείου μας στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.

Διαβάστε περισσότερα: Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΑΛΑΠΑΤΑ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΑΛΑΠΑΤΑ

Την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη από τους μαθητές της Β’ τάξης του σχολείου μας ,με συνοδούς καθηγητές την κα Κούκιου Δημ., την κα Σταθάκη Φωτ. και την κα Λουμπάκη Στ. , στο μουσείο Τσαλαπάτα .

Διαβάστε περισσότερα: ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΑΛΑΠΑΤΑ

Διδακτική επίσκεψη στο Βελεστίνο

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

  

Στο πλαίσιο μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του ωρολογίου προγράμματος, το τμήμα Γ3 του 6ου Γυμνασίου Βόλου, με συνοδούς το Διευθυντή του σχολείου, κ. Τριανταφύλλου Δημοσθένη και την φιλόλογο, κ. Πατσαρούχα Βασιλική, πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Βελεστίνο.

Διαβάστε περισσότερα: Διδακτική επίσκεψη στο Βελεστίνο

Βιομηχανικά κτίρια

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΑΛΑΠΑΤΑ

Την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη από τους μαθητές της Γ’ τάξης του σχολείου μας ,με συνοδούς καθηγητές την κα Χατζηνικολάου Αικ., την κα Σταθάκη Φωτ. και την κα Λουμπάκη Στ. , στο μουσείο Τσαλαπάτα .    

Το θέμα της συγκεκριμένης δράσης ήταν << τα βιομηχανικά κτίρια του Βόλου>> και ο σκοπός της επίσκεψής μας ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές κτίρια της πόλης μας , τα οποία αποτελούν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς , καθώς αναδεικνύουν την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του Βόλου από τα τέλη του 19ου αι. ως και τη δεκαετία του 1970.

Τα βιομηχανικά κτίρια του Βόλου , κτισμένα τα περισσότερα στο κεντρικό τμήμα της πόλης ,   κοντά ή δίπλα στο λιμάνι και τον σιδηρόδρομο , αποτελούν μάρτυρες του τεχνικού πολιτισμού της περιοχής. Από το 1881 , χρονιά προσάρτησης της Θεσσαλίας στο ελληνικό κράτος , ξεκίνησε το βιομηχανικό φαινόμενο στην περιοχή. Οι πρώτοι επιχειρηματίες ήταν πηλιορείτες μετανάστες από την Αίγυπτο και τη Μ.Ασία που επέστρεψαν στην πατρίδα τους επενδύοντας κεφάλαια σε νέες δραστηριότητες . Τομείς ανάπτυξης ήταν η υφαντουργία , η σιδηρουργία , ο κλάδος των τροφίμων και ποτών , η επεξεργασία καπνού ,       η βυρσοδεψία. Χάρη στο πρόγραμμα URBAN της Ε.Ε. ( αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχών ) από τα 53 αξιοποιήθηκαν τα 36 και επαναχρησιμοποιούνται από τον Δ. Βόλου και το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας. Για παράδειγμα τα κτίρια :

 • Παπαρήγας (1889) λειτούργησε ως μεταλλουργείο , ενώ σήμερα ως σχολή Μηχανολόγων
 • Ματσάγγος (1890) λειτούργησε ως καπνοβιομηχανία , ενώ σήμερα αξιοποιείται από το Παν. Θεσσαλίας
 • Παπαγεωργίου ( 1905) λειτούργησε ως υφαντουργία , ενώ σήμερα στεγάζει το     ΟldCity ( πολυκαταστήματα )
 • Μουρτζούκος (1908) πριν ως υφαντουργείο , ενώ τώρα στεγάζει σχολεία και την Δ.Δ.Ε Μαγνησίας
 • Ηλεκτρική εταιρεία (1911) λειτουργούσε ως εταιρία παραγωγής ρεύματος , ενώ τώρα χρησιμοποιείται από τον Δήμο Βόλου ως θεατρική σκηνή και σχολή χορού
 • Λούλης (1914) λειτουργούσε ως αλευροβιομηχανία ,ενώ τώρα ως πολυχώρος αναψυχής
 • Εκμεκτζόγλου (1924) λειτουργούσε ως μεταξουργείο ,ενώ τώρα ως ως κέντρο πολιτισμού και Μουσείο του Δ. Βόλου
 • Παπαστράτος (1926) λειτουργούσε ως καπναποθήκη , ενώ τώρα ως έδρα του Παν. Θεσσαλίας
 • Τσαλαπάτας (1926) λειτουργούσε ως πλινθοκεραμοποιείο , ενώ τώρα ως μουσείο και ως πολυχώρος εκδηλώσεων και άλλα …

  Διαβάστε περισσότερα: Βιομηχανικά κτίρια